Масляна до нас прийшла!!!!

 З 8 по 14 березня відзначаємо Масляну. Ось трохи вам про свято та його традиції:

Гуляння на Масляну

   Любить наш народ святкування,  веселощі і розваги.  То чому б не відзначити кінець зими?  Адже є чудова нагода —свято Масляної!  До того ж  триває воно не один день, а цілих сім.
   Історія цього свята говорить нам про те,  що воно зародилося ще в стародавній слов'янській язичницькій культурі. Люди здавна на Масляну випікали млинці, як символ тепла, сонця, перемоги весни над зимою.  Символом останнього також було спалювання опудала Зими.
    

   В народі були поширеними дуже різноманітні назви цього свята:  Масляниця, Сирна, Касаточка, Цукрові вуста, Чесна масниця, Весела, Перепелочка, Перебуха, Об'єдуха, Ясочка. Може ти  помітив, що всі назви жіночого роду.  І це недаремно.  З давніх-давен Масляна вважалася жіночим святом. Чоловіки повинні були відкупитися у жінок, щоб мати право святкувати Масляницю.

 
 Кожен день має свою назву. Перший день тижня іменують «Зустрічі». Люди,  переважно жінки, збиралися у великі гурти на снігових гірках і забавлялися, сковзаючись із них. Такі зустрічі проходили дуже тепло і радісно.  Вівторок масляної неділі в народі прозвали «Заграш». Цікава назва, чи не так? В цей день починалися різноманітні ігрища і пригощання всіх млинцями. Середа звалася «Ласункою». Чим смакували цього дня, напевно, зрозуміло всім. =) Без солоденького не можна було обійтися. Четвер в народі здобув назву «Розгуляй-четверток». І недаремно. На цей день припадали катання на конях і санках.
В п'ятницю проходили «Тещині вечори». Кожен зять повинен був сходити в гості до своєї тещі.  В суботу, на «Невістчині посиденьки» бажано було провідати своїх родичів. «Днем прощення» називали неділю. Люди весело і водночас із сумом прощалися з Масляною, просили вибачення у всіх рідних та знайомих за минулі образи. А потім слідував Великий Піст — і про гучні гуляння, веселощі і розваги доводилося забувати.


Отак весело і яскраво колись проходило святкування Масляної. Подекуди ще й сьогодні люди, дотримуючись наших прадавніх традицій, святкують Масляницю. Але, на жаль, це трапляється все рідше й рідше...
 

         Також пропоную переглянути відеоматеріал:



                                                                           
   

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Про Соборність України

День Української писемності та мови: історія свята.

Ерудит - гра " Дзвенить струмочком рідна мова".