К основному контенту

Скажіть НІ тютюну!

 

  Всесвітній день без тютюну відзначається 31 травня. 

  
Всесвітній день без тютюну
Під час експедицій Колумба індіанці дарували їм тютюнові листя, які використовувалися ними для куріння, жування, як лікарські препарати. Сам Колумб не оцінив цю рослину, а ось один з його моряків Родеріго де Перез привіз з експедиції звичку палити, після чого і став першою європейською жертвою тютюнопаління.
Всесвітня організація охорони здоров’я в 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day). Перед світовою спільнотою було поставлено завдання - домогтися того, щоб в XXI столітті проблема тютюнопаління зникла. XXI століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином триває.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.
Кинути палити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути, але всього лише через кілька місяців знову почали курити. Це є проблемою для всіх нас, і ми повинні нею займатися, тому що знаємо, що збільшення числа тих, хто кинув палити є ключовим елементом зниження прогнозованого тягаря викликаних тютюном смертей протягом найближчого двадцятиріччя.
Недавнє опитування в одній з великих країн, що розвиваються показало, що дві третини курців помилково вважають, що куріння спричиняє невеликий шкоду, або взагалі не робить її, деякі з них хочуть кинути палити і ще менше успішно кинули курити. В даний час більшість тих, хто успішно кинув палити, зробили це без будь-якої сторонньої допомоги. Але нам потрібно істотно підвищити рівень успішного припинення паління.
Сьогодні ми знаємо про існування успішних і затрато-ефективних методів лікування. Засоби заміщення нікотину, такі як нікотинова жувальна гумка, пластир, назальний спрей (аерозоль для носа) та інгалятори, а також не-нікотинові засоби, такі як бупропіон, можуть подвоїти шанси людей добитися успіху. Вони повинні стати більш широко доступні, а їхня вартість також повинна знижуватися, щоб курці в усіх країнах могли собі дозволити придбати їх.
Доброю новиною є те, що можна знайти істотні переваги для здоров’я, кинувши палити в будь-якому віці. Ті, хто кинув палити у віці 30-35 років, мають тривалість життя, як та, що у людей, які ніколи не палили.
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО КУРІННЯ

ЦЕ ТРЕБА ЗНАТИ КОЖному!

 

    Цікаво знати  факт, що привезений до Європи з Америки тютюн спочатку приживався погано. Щоб збільшити його продажі, торговці говорили про користь куріння для здоров’я тіла і духу. Їх підтримували лікарі та священнослужителі: може, через переконання, а може, і за хорошу винагороду. Вважалося, що тютюном можна вилікувати близько 40 захворювань, а крім того – вигнати нечисту силу.

              Сигарети, як і раніше, входять до числа найпопулярніших товарів у світі.

 Куріння систематично викликаючи в головному мозку стан збудження (тільки на це звертають увагу, вважаючи, що сигарета піднімає настрій і додає енергії), може привести до ослаблення гальмівного процесу, що веде до значного зниження розумової діяльності.

Англійське прислів'я говорить: «Курці впускають ворога в свої вуста, який викрадає їх мозок». 

«Тютюн, від якого я відмовився вже кілька років, на моє переконання, разом з алкоголем є найнебезпечніший ворог розумової діяльності.»            Дюма А.

Знаменитий А.Алехін чемпіон світу з шахів писав, що тільки коли він відучився від пристрасті до тютюну, тоді і отримав світову першість.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я в світі від причин, пов’язаних з курінням, щорічно передчасно вмирають більше, ніж від дорожньо-транспортних пригод, вживання наркотиків, або від СНІД.Під впливом куріння послаблюється увага, різко знижується здатність до рахунку, значно погіршується пам'ять.

Нікотин є наркотиком – саме він викликає пристрасть до тютюну і є однією з найнебезпечніших рослинних отрут.

Мова статистики: Куріння – найбільш поширена звичка, яка руйнує здоров’я людини і впливає на її подальші успіхи. За статистикою на нашій чудовій планеті Земля палить близько 1,3 мільярда людей. Кожний десятий дорослий помирає через тютюн. Щороку 5 мільйонів людей вмирає від куріння, з них – більше 600 тисяч – це пасивні курці.У нашій державі нікотин щодня забирає життя 1 тисячі людей.

Статистика свідчить про те, що куріння є одним із найстрашніших вбивць людини.

В Україні щоденно курять 42% дорослих чоловіків і 9% дорослих жінок, а серед молоді – 45% юнаків та 35% дівчат. Всього в Україні є майже 6,2 мільйонів активних курців, а це одна третина працездатного населення.

Ми займаємо 17 місце у світі за кількістю тих, хто курить. Особливо сумна статистика серед молоді: маємо друге місце у світі (після Чилі), де у віці 13-15 років курить більше 30% юнаків і дівчат.

За кількістю викурених сигарет на одного громадянина (2500 – в рік, 7 – на день). Україна займає теж друге місце.

Всесвітній банк визначає, що збитки економіки в Україні від куріння становлять близько 2 мільярдів доларів на рік.

Шкода від куріння для здоров’я людини:

  • закупорюються судини, що викликає серцеві напади та інсульти;
  • виникають ризики захворювання органів дихання: бронхіти, емфізема, пневмонія;
  • тютюн і тютюновий дим викликає ріст ракових пухлин. Доведено, що у 90% випадків тютюн є причиною смертності від раку легень;
  • під впливом куріння падає зір;
  • шкіра людини, яка палить, старіє швидше, ніж у тих, хто не курить.

У курців з’являється синдром «тютюнового обличчя»: обличчя блідо-сіре, більш виражені зморшки, жовтіють зуби:

  • погіршується психічне здоров’я. Курці дратівливі, погано харчуються, погано сплять;
  • куріння забирає час (10-15 діб на рік) та гроші – до 1000 гривень на місяць;
  • зменшується працездатність;
  • фізична і психічна залежність від нікотину розвивається дуже швидко;
  • розвивається безпліддя, імпотенція.

Через курців рак легенів, який займав в статистиці початку минулого століття останнє місце, перемістився на друге в світі, а рак шлунка (внаслідок ковтання отруйної слини) - на третє...

За даними ВООЗ - кожна п'ята людина в світі вмирає від тютюнопаління. А 30% звертаються за медичною допомогою, мають захворювання, викликані тютюнопалінням. Щорічно від причин, пов'язаних з тютюнопалінням, помирає понад 400 000 осіб! Це всього лише в 10 разів менше, ніж щорічно гинуло у Другій Світовій війні, тобто війна з метою масового знищення людства всього лише в 10 разів ефективніше «невинного» тютюнопаління. 

 Кожні 6 секунд у світі помирає один “справжній” курець. А кожен рік – 600 тисяч пасивних, які ніколи не торкалися до тютюну, а просто дихали сигаретним димом. Але незважаючи на всі законодавчі заборони і вмовляння лікарів, в світі, як і раніше, палять більше ніж мільярд людей.  

Затягуючись сигаретним димом, ми впускаємо в свій організм:

  • свинець,
  • формальдегіди,
  • чадний газ,
  • миш’як,
  • синильну кислоту
  • і ще більш ніж 40 сполук, багато з яких сприяють появі злоякісних пухлин.

Купити сигарети в Японії можна тільки з 20 років. В інших країнах діє обмеження з 18-ти.

В США найбільш збалансована кількість курців серед жінок і чоловіків: це співвідношення приблизно рівне, але чоловіків все-таки більше. А ось в ісламських державах палять 44% чоловіків і лише 4% жінок.

Купуючи “легкі” сигарети, курець завдає собі нітрохи не менше шкоди, а іноді й більше. Адже він відчуває тютюновий голод і біжить в курилку набагато частіше, ніж любитель більш «міцних» сигарет.

Курільщік не доживає 12-17 років до природної смерті.
Курці в 20 разів частіше хворіють на рак, ніж некурящі.
Температура палаючої сигарети близько 300 °, а при затягуванні, близько 1000 ° С.

Викурювання однієї сигарети, приблизно, за 20 затяжок, тобто близько 20 разів з кожною новою сигаретою обпікаються слизові оболонки рота і горла, а також, емаль зубів. При цьому, вони обпікаються канцерогенними речовинами, вугільним пилом і розпеченим аерозолем тютюнового дьогтю.

Якщо розправити людські легені в одну площину, виявиться, що вони мають площу близько 100 кв. метрів. Ця площа необхідна для повноцінного поглинання кисню. Але саме він і згорає в сигареті

 

Курець - вбивця себе і своїх близьких. Вбивство починається із знищення сперматозоїдів у чоловіків і яйцеклітин у жінок і закінчується збоєм імунної системи, як дорослих, так і зародка немовляти, який по нещастю виявився дитиною нікотинових наркоманів.


Палаюча сигарета є унікальною хімічною фабрикою, що виробляє більше 40 канцерогенних речовин (збудників ракових пухлин)

 «Матебремнік» - це дитина, що стала нікотиновим наркоманом в утробі курящої матері. Через кілька годин після народження вона починає відчувати наркотичні «ломки». Щоб зняти «абстинентний синдром» (наркотичні «ломки») і тремор (тремтіння рук), лікарі змушені додавати нікотин їй в кров! Як правило, такі діти полудебільні, відстають від однолітків у зростанні, страждають пороками серця і стають наркоманами відразу після того, як навчаться самостійно добувати собі наркотики.

Курці (як батько, так і мати) мають право зачати дитину не раніше, ніж через 4 роки після повної відмови від тютюну, тому що повна зміна м'яких тканин людського організму, отруєних тютюновими наркомісткими отрутами, відбувається не раніше, ніж за 3,5-4 роки.

Природу не обдуриш! Ось яскравий приклад з п'явками -  коли вони добре присмокталися - п'явки через хвилину після початку куріння - відскакують від тіла і корчаться в болісних судомах!
Нікотин, введений в організм кролика, викликає зменшення його яєчок і загибель сперматозоїдів. Те ж саме відбувається у чоловіків, які палять.У 10 випадках із 100 - причиною імпотенції є куріння. Після припинення куріння, статеві функції, в основному, відновлюються.

Зараз 25-річних дівчат однолітки називають «бабами». У цьому є своя правда, тому що коли палять дівчата і жінки, то вони швидко старіють. У них наступає передчасне статеве в'янення.

Якщо майбутня мати закурила або хтось покурив в її присутності, це призводить до почастішання серцебиття плода.Сьогодні тільки ледачий акушер не попереджає вагітну жінку про шкоду куріння для плоду. А ось на початку минулого століття тютюн навіть прописувався майбутнім мамам – щоб вони не набирали зайвих кілограмів.Тютюновий дим знижує надходження кисню до тканин і органів тіла дитини. Зменшується плацентарний кровотік і надходження кисню в мозок дитини...

У жінок, що палять - викиди і мертвонародження зустрічаються в 2-3 рази частіше, ніж у некурящих, а народжені немовлята є дебілами.

100 викурених сигарет за ступенем токсичності прирівнюються до 1 року роботи на шкідливому виробництві, за що передбачена безкоштовна видача молока і додаткова відпустка.

                      Куди там мільйонному промисловому місту!

Для вирощування тютюну використовуються найкращі та родючі землі, на яких можна і потрібно вирощувати найцінніші сорти фруктів і овочів, чого ми через тютюн не робимо! Щоб зелений тютюновий лист мав жовте забарвлення, йому необхідна постійна висока температура.

Підраховано: сушка тютюнового аркуша, достатнього для приготування 300 штук сигарет, обходиться в одне зрубане дерево. Але якщо з такою інтенсивністю буде вирубка лісів - легкі планети - чим будуть дихати наші діти і внуки?

У книзі «В полоні ілюзій» академік Ф.Г.Углов пише: «На початку вісімдесятих років тютюновою промисловістю в нашій країні було випущено 378,5 мільярдів сигарет. На їх виробництво витрачено близько:
• 19 тисяч тонн ромової есенції,
• 30 тисяч тонн меду,
• 700 тонн м'ятного масла,
• 70 тисяч тонн паперу вищої якості,
якої вистачило б для видання бібліотеки Життя Чудових Людей з 1000 томів накладом по 150 тисяч примірників кожного тому! 
З кожних 205 осіб, які помирають від інфаркту у віці до 44 років, тільки двоє ... не курці!

Всесвітня організація охорони здоров’я у 1988 році оголосила 31 травня Всесвітнім днем без тютюну (World No-Tobacco Day).

По всьому світу проводяться потужні антитютюнові кампанії, але, на жаль, ніде в спецлітературі в розділі «Тютюнопаління» ви не знайдете глави «Лікування». Немає чітких рекомендацій. І якщо якийсь засіб або методика позиціонують як «100-відсотковий ефект в лікуванні тютюнової залежності» - це обман. Лікування завжди підбирається індивідуально!

  Будьте здорові та обирайте здоровий спосіб життя!!!

 


 

 

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Про Соборність України

День Української писемності та мови: історія свята.

Ерудит - гра " Дзвенить струмочком рідна мова".